top of page
Search

Οι ανανεώσιμες πηγές για το υδρογόνο φαίνεται να επιβραδύνονται...


Η παγκόσμια ικανότητα/δυνατότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφιερωμένη στην παραγωγή υδρογόνου έως το 2028 θα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν μόλις πριν από ένα χρόνο, εκτός από την Κίνα.


Η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφιερώνεται στο υδρογόνο αναμένεται να αυξηθεί κατά 45 GW μεταξύ 2022 και 2028, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), 35% χαμηλότερη από την πρόβλεψη ένα χρόνο νωρίτερα.


Χρησιμοποιώντας συντηρητικές υποθέσεις για το μέγεθος της χωρητικότητας και τους στόχους μεσαίου σημείου, το οποίο είναι μόλις το 7% του προγραμματισμένου έργου αγωγών και το ένα δέκατο του αθροίσματος των ανακοινωθέντων από τις κυβερνήσεις στόχων για το 2030, ανέφερε η IEA.

Περίπου το 75% αυτής της ανάπτυξης βασίζεται σε τρεις χώρες, με την Κίνα να παίρνει τη μερίδα του λέοντος, ακολουθούμενη από τη Σαουδική Αραβία και μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει ο IEA στην έκθεσή του «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2023».



Ψάχνοντας για ζήτηση


Η προς τα κάτω αναθεώρηση για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφιερώνεται στο υδρογόνο οφείλεται σε χαμηλότερη από την αναμενόμενη πρόοδο ανάπτυξης έργων, συγκεκριμένα έργα που αναμενόταν να έχουν αποχωρήσεις ή να κλείσουν οικονομικά πέρυσι, αλλά δεν το έκαναν.

«Οι κύριες αβεβαιότητες είναι εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση και απορρόφηση που, εν μέρει, οφείλεται στο υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με το υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα ή με τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε εφαρμογές όπου το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει».


«Η έλλειψη επαρκών κινήτρων από την πλευρά της ζήτησης για τη γεφύρωση του χάσματος κόστους καθιστά την επιτάχυνση της ανάπτυξης πρόκληση. Για τις εξαγωγικές αγορές, υπάρχει μια πρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με την πρόοδο και το κόστος των υποδομών μεταφορών».


Το υδρογόνο είναι δύσκολο και ακριβό στη μεταφορά και αποθήκευση, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη δημιουργία υγρού υδρογόνου και υψηλούς ρυθμούς διαρροής για το αέριο υδρογόνο.

Εν τω μεταξύ, ο υψηλός πληθωρισμός σε όλη την αλυσίδα αξίας αυξάνει το κεφαλαιακό και το χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο, με τη σειρά του, απειλεί την τραπεζική ικανότητα των έργων.

Για το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια αύξηση του κόστους κεφαλαίου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θα μπορούσε να αυξήσει το συνολικό κόστος του έργου κατά σχεδόν το ένα τρίτο και πολλά έργα έχουν αναθεωρήσει τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους τους προς τα πάνω έως και 50%.

Παράγοντες όπως αυτοί, μαζί με την πρόσφατη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των έργων που υποστηρίζονται από τα Κράτη.


«Αυτό σημαίνει ότι η όποια αναγγελθείσα κρατική χρηματοδότηση θα υποστηρίξει μικρότερο αριθμό έργων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις για να καλυφθεί το χάσμα κόστους μεταξύ υδρογόνου χαμηλών εκπομπών και υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα».

Η αργή εφαρμογή των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την ΕΕ - ο πολυαναμενόμενος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) είναι απίθανο ναβοηθήσει στην έναρξη διανομής κεφάλαιων μέχρι αργότερα αυτό το έτος καθώς καταρτίζονται κανόνες ορισμού καθαρού υδρογόνου οι οποίες οδηγούν επίσης σε καθυστερημένες επενδυτικές αποφάσεις.


Η Κίνα ανατρέπει τις τάσεις


Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η παγκόσμια ετήσια αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου καθοδηγείται από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα των καθαρών προσθηκών μεταξύ 2023 και 2024, αν και μειώνεται μέχρι το 2028 καθώς άλλες αγορές αρχίζουν να παράγουν.

Σήμερα, πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ικανότητας ηλεκτρόλυσης βρίσκεται στην Κίνα, ενώ η παραγωγική ικανότητα για ηλεκτρολύτες αυξάνεται ραγδαία.

Ο βιομηχανικός όμιλος China Hydrogen Alliance ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για το Ανανεώσιμο Υδρογόνο 100 το 2021, η οποία στοχεύει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των ηλεκτρολυτών στα 100 GW έως το 2030 με δυναμικότητα παραγωγής υδρογόνου χωρίς εκπομπές περίπου 7,7 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.


Η Κίνα έχει τη δυνατότητα για ταχεία ανάπτυξη στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου λόγω της μεγάλης, υπάρχουσας αγοράς υδρογόνου ορυκτών καυσίμων και των άφθονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση «Green Hydrogen in China: A Roadmap for Progress» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Accenture. , και του China Hydrogen Alliance.


Η Κίνα αγωνίζεται επίσης με την υποστήριξη της ζήτησης και των ελλείψεων, με δυσκολότερη την εξαγωγή λόγω της έλλειψης υποδομής μεταφορών, αν και η Sandström σημειώνει ότι η χώρα επικεντρώνεται στην ενίσχυση των τεχνολογιών αποθήκευσης υδρογόνου και στην προώθηση της τοπικής χρήσης σε περιοχές παραγωγής με επιχειρήσεις, όπως η μεγάλη διύλιση πετρελαίου και τα χημικά άνθρακα .

Για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής βιομηχανική ζήτηση, τα έργα θα μετατρέψουν το παραγόμενο υδρογόνο σε αμμωνία και μεθανόλη για μεταφορά σε περιοχές υψηλής ζήτησης ή για εξαγωγές.

Η στρατηγική της χώρας για την «παγκοσμιοποίηση» οδήγησε σε συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της China Southern Power Grid International Company, της MingYang Smart Energy Group Limited και της εταιρείας κοινής ωφέλειας της Σαουδικής Αραβίας ACWA Power τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας στη Σαουδική Αραβία, καθώς και ένα παγκόσμιο σχέδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ολοκληρωμένες λύσεις έξυπνης ενέργειας»


Πηγή:ReutersEvents&IEA

5 views0 comments
bottom of page