top of page
Αναζήτηση

The perfect pitch deck

Here are the best practices for pitch decks, according to investors.


Τα Pitch decks είναι σαν μια σύντομη ιστορία που επιτρέπει στους ιδρυτές να μοιραστούν το εταιρικό τους όραμα με τους επενδυτές. Αλλά όταν έχετε μόνο μερικές διαφάνειες - και συχνά μόνο μια ευκαιρία - να κάνετε εντύπωση, πώς ξεχωρίζετε;


Τι είναι το pitch deck για τους επενδυτές; Και γιατί χρειάζεστε ένα Εν ολίγοις, το pitch deck είναι το σύνολο των διαφανειών που αποστέλλονται από τους ιδρυτές σε πιθανούς επενδυτές κατά την έναρξη μιας άντλησης κεφαλαίων.


«Συχνά ένας επενδυτής θέλει να δει μια συγκεκριμένη ποσότητα πληροφοριών πριν πραγματοποιήσει μια πρώτη συνάντηση, προκειμένου να δει εάν η εταιρεία είναι κατάλληλη για την επενδυτική του στρατηγική».

Κατηγορίες:


1. Ένα teaser deck, είναι για να εξασφαλίσετε την πρώτη σας συνάντηση επενδυτών. "Το teaser deck συνήθως χρησιμοποιείται για να ενθουσιάσει τον VC/επενδυτή με την ομάδα, τις ευκαιρίες αγοράς ή/και το προϊόν." Θα πρέπει να περιγράφει το κύριο όραμα και τη στρατηγική της startup και να τελειώνει με το ποσό που θέλετε να συγκεντρώσετε.


2/ Μια μεγάλη τράπουλα, η οποία συχνά μοιράζεται μετά από μια πρώτη συνάντηση και περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες και συχνά ένα παράρτημα — για οτιδήποτε γενικά θεωρείται πολύ λεπτομερές και δεν αποτελεί μέρος της βασικής αφήγησης της startup, όπως:


Περισσότερα σε βάθος δεδομένα σχετικά με τις τάσεις/συνθήκες της αγοράς με συνδέσμους σε πηγές/αναφορές.

Ένας λεπτομερής οδικός χάρτης προϊόντων.

Αναφορές πελάτη/χρήστη ή συγκεντρωτικά δεδομένα/εκροές από τη συλλογή πληροφοριών.

Δομή ομάδας, με σχέδια για προσλήψεις μετά την αύξηση.


Πότε χρειάζεστε ένα pitch deck;


Θα χρειαστείτε ένα pitch deck όταν πρόκειται να συγκεντρώσετε χρήματα ή να παρουσιάσετε σε μια ημέρα επίδειξης. «Είναι έξυπνη πρακτική να δημιουργείς ένα pitch deck από νωρίς στην πορεία της εταιρείας σου»


Τι θέλουν να δουν οι επενδυτές σε ένα pitch deck;


Mερικά κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν:


Το όραμα


Ποιο είναι το πρόβλημα που λύνετε και πώς θα φτάσετε εκεί; Τι πουλάς? Μπορείτε να μοιραστείτε εικόνες ή προδιαγραφές που σας βοηθούν να το ζωντανέψετε; Το περιβάλλον της αγοράς Ποιοι είναι οι πελάτες σας, ποια είναι η συνολική διευθυνσιοδοτούμενη αγορά (TAM), είναι ένας ανθεκτικός τομέας, πώς θα επηρέαζε ή θα βοηθούσε η μεταβλητότητα τα σχέδιά σας;


Ελξη


Ποια είναι η έλξη της αγοράς, ποια επιτυχία έχετε δει μέχρι σήμερα, πώς θα κερδίσετε χρήματα από την επιχείρηση; Το πώς φαίνεται αυτό εξαρτάται από την κατηγορία και το στάδιο της εκκίνησης. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η έλξη μπορεί να διαβαστεί ως προς τον ρυθμό απόκτησης πελατών, τη δέσμευση με το προϊόν ή τους επαναλαμβανόμενους πελάτες, την αύξηση των εσόδων και του όγκου.


Εάν είστε εταιρεία πολύ πρώιμου σταδίου, μπορεί να δείξετε πιο ποιοτικά σήματα, όπως σχόλια πελατών και αναφορές που δείχνουν την έλξη της αγοράς ή ακόμα και μια αυξανόμενη λίστα αναμονής.


Ανταγωνισμός


Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να δείξετε πού τοποθετείστε και πώς είναι διαφορετική η εταιρεία σας, ειδικά σε μια πολυσύχναστη αγορά. Οικονομικά και μετρήσεις απόδοσης Φυσικά αυτά είναι κρίσιμα και θα πρέπει να παρουσιάζονται με απλό, κατανοητό τρόπο που υπογραμμίζει την επιχειρηματική οξυδέρκεια και τον υγιή οικονομικό σχεδιασμό. Και πάλι, αυτό που φαίνεται εξαρτάται από το στάδιο της εταιρείας και τον κλάδο. Για παράδειγμα, εάν είστε B2B ή B2C, εταιρεία SaaS ή Deeptech. Για ένα επιχειρηματικό μοντέλο συναλλαγών, το ελάχιστο που θα δίνατε θα ήταν, σε μηνιαία βάση:


Αριθμός ενεργών πελατών (και αύξηση από έτος σε έτος


Νέοι πελάτες και μηνιαία ανατροπή


Ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων (GMV) και αύξηση σε ετήσια βάση


Πάρτε ποσοστό στο GMV

Καθαρά έσοδα (και αύξηση σε ετήσια βάση)


Η ομάδα


Οι επενδυτές βάζουν τα χρήματά τους πίσω από τολμηρούς, εμπνευσμένους ανθρώπους και τις μοναδικές και καινοτόμες ιδέες τους, επομένως είναι σημαντικό να ζωντανέψουμε την ομάδα πίσω από το όραμα. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όταν κοιτάμε την ομάδα είναι γιατί [είναι] μοναδικά τοποθετημένοι για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Αυτό που, στο υπόβαθρο, η εμπειρία και η εκπαίδευσή τους μάς παρηγορεί ότι έχουν μοναδικές γνώσεις, θέση και κίνητρα για να δημιουργήσουν έναν ηγέτη στην αγορά στην κατηγορία τους.»


Τι πρέπει να συμπεριλάβετε καθώς προχωράτε στα στάδια χρηματοδότησης


Στο pre-seed, το slide είναι πολύ σημαντικό, «με συγκεκριμένη εστίαση στο «γιατί εσείς» και έναν τρόπο να αποδεικνύεται γρήγορα ότι οι συνιδρυτές έχουν συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν».

σε κάθε στάδιο πρέπει να δείχνουν τα ακόλουθα:


Pre-seed: Μεγάλη ομάδα, δυναμική αγοράς/ανταγωνιστές, διορατικότητα/διαφοροποίηση, σχέδιο εκτέλεσης.

Seed: Ίδιο με το παραπάνω, συν ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP) και ορισμένους πρώιμους πελάτες και σήματα για προσαρμογή προϊόντος στην αγορά (PMF).

Σειρά A: Είστε κατά 75% προς το PMF με πρώιμους πιλότους/πελάτες που πληρώνουν — δεν έχουν λειτουργήσει πλήρως οικονομικά στοιχεία μονάδας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ζήτηση.

Σειρά Β: Διαθέτετε 100% PMF με σταθερά οικονομικά στοιχεία της μονάδας και θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις σε κλίμακα, καθώς και το επόμενο προϊόν στη διάθεσή σας.


Τι δεν θέλουν να δουν οι επενδυτές;


Υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που θα αποτρέψουν τους επενδυτές που δεν θέλουν να δουν:

Χρηματοοικονομικές προβλέψεις πέντε έως δέκα ετών — αποτελούν εντελώς αριθμούς στο αρχικό στάδιο.

Βραχυπρόθεσμα σχέδια εξόδου — ψάχνουμε για Unicorns++, επομένως ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο εξόδου θα αναβάλει αμέσως ένα VC.


2 Προβολές0 Σχόλια

コメント


bottom of page