Παλαιότερα λέγαμε ότι το χρήμα κινεί τον κόσμο, αλλά το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι όπου χρήμα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε πλέον και τη λέξη ESG. Και ο λόγος απλός: μεγάλο ποσοστό από τη ροή του επενδυτικού χρήματος από εδώ και στο εξής θα έχει χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο χρόνο, όλοι μιλούν για το ESG: ημερίδες, fora, ΜΜΕ, sites, εφημερίδες, αναλυτές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, τράπεζες, επιχειρήσεις. Όλοι μιλούν για αυτά τα 3 αρχικά, που καθώς φαίνεται, μας απασχολούν ήδη και θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες.
Χωρίς να μπούμε σε μια εις βάθος ανάλυση, για όσους έχουν παρακολουθήσει το momentum που έχει η αγορά τους τελευταίους μήνες, είναι ξεκάθαρο ότι το ESG βοηθά μια εταιρεία ή έναν Οργανισμό να ευθυγραμμιστεί με το E - φυσικό περιβάλλον, το S - κοινωνικό περιβάλλον και το G - περιβάλλον εταιρικής διακυβέρνησης του σήμερα, αλλά και του αύριο, όπως αυτό το προδιαγράφει πρωτίστως η κατεπείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης που επιβάλει η Κλιματική Αλλαγή. Με κύριο παράγοντα το Ε, που ήδη θέτει ένα χρονικό ορίζοντα στην agenda όλων (2030), οι εταιρείες και οι μεγάλοι οργανισμοί ήδη θέτουν σε προτεραιότητα την ESG στρατηγική τους. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ενσωμάτωση του ESG στις προτεραιότητες και στη στρατηγική τους, θα τους ευνοήσει για 4 λόγους:
- Πρώτον, θα τους εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια επενδύσεων, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα ESG κριτήρια.
- Δεύτερον, θα τους εξυψώσει στα μάτια των εργαζομένων τους, των stakeholders τους, των καταναλωτών και των τοπικών κοινωνιών, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξής τους.
- Τρίτον, η ουσιαστική ενασχόληση με τη βιωσιμότητα οδηγεί σε αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης, επομένως στην καινοτομία, την πρωτοπορία και την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
- Τέταρτον, θα αποφύγουν το κόστος μίας βίαιης καθυστερημένης προσαρμογής στις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί από τον ανταγωνισμό, το κανονιστικό πλαίσιο και τις τράπεζες σε επόμενη φάση.
Το ESG δεν είναι ευχολόγιο. Συμβαίνει τώρα και ήδη μεγάλοι "παίκτες" της αγοράς και οργανισμοί με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα, σχεδιάζουν όλα τους τα operations, με γνώμονα το ESG.
Η παγκόσμια ώθηση προς μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η αυξημένη εστίαση στο ESG δημιουργούν πολλές νέες ευκαιρίες για έργα ανακύκλωσης.
Καθώς οι «προβολείς» του ESG στρέφονται στον τομέα εξόρυξης και μετάλλων, δημιουργείται χώρος για την παραγωγή «πράσινων μετάλλων», με τις επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης και μετάλλων να εργάζονται για τη μείωση των άμεσων εκπομπών από τις εγκαταστάσεις παραγωγής μετάλλων τους και τους καταναλωτές να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις έμμεσες εκπομπές των μετάλλων που καταναλώνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού τους. Ως μέρος αυτής της τάσης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ανακύκλωση ως πηγή πράσινων μετάλλων.
Οι στρατηγικές της κυκλικής οικονομίας όπου όλες οι πτυχές της οικονομίας επαναπροσδιορίζονται με γνώμονα την επαναχρησιμοποίηση, ευθυγραμμίζονται με την ανακύκλωση. Οι σχετικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων καθιστούν επίσης πιο οικονομικά βιώσιμη τη διαδικασία διαλογής και επεξεργασίας του σκραπ που συχνά απαιτεί πόρους. Η τήξη παλιοσίδερων για ανακύκλωση απαιτεί επίσης σημαντικά λιγότερη ενέργεια από την αρχική διαδικασία διύλισης ακατέργαστων ορυκτών σε μέταλλα, που σημαίνει χαμηλότερες εκπομπές. Ομοίως, η αναταραχή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από τον COVID-19 και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ανέδειξαν επίσης τα μειονεκτήματα των αλληλεξαρτήσεων της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, οδηγώντας τις χώρες να αναζητούν προς τα μέσα πηγές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών χρήσεων για σκραπ.
Είναι όμως τα έργα ανακύκλωσης η απάντηση στην αναμενόμενη αυξανόμενη ζήτηση για πράσινα μέταλλα; Και εάν αυτά τα έργα πάρουν πράγματι το «πράσινο φως» από τους επενδυτές, από πού θα προέλθει το απαιτούμενο σκραπ και πώς είναι πιθανό να αναπτυχθούν, να κατασκευαστούν και να χρηματοδοτηθούν αυτά τα νέα έργα;
Πηγές: capital.gr & Michanikos.gr
Comments