top of page
Αναζήτηση

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΜΜΩΝΙΑ Φιλικό προς το κλίμα καύσιμο για μεγάλες αποστάσεις

Όλοι μιλούν για το υδρογόνο, αλλά γνωρίζατε ότι η αμμωνία είναι εξίσου καλή ως φορέας ενέργειας και καύσιμο;

Η μετατροπή από ορυκτά καύσιμα σε πράσινη αμμωνία μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές από τη ναυτιλία και τη βιομηχανία. Η πράσινη αμμωνία παράγεται από πράσινο υδρογόνο και το πράσινο υδρογόνο παράγεται με ηλεκτρόλυση χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, στην προκειμένη περίπτωση υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει στις χώρες που θα πρωτοστατήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του υδρογόνου.

Σήμερα, το υδρογόνο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αμμωνίας για λίπασμα, όπως κάνει για παράδειγμα η Yara στο Porsgrunn, ή χρησιμοποιείται για τη διύλιση πετρελαίου. Το υδρογόνο συχνά παράγεται τοπικά, εκεί όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Κάποιο υδρογόνο χρησιμοποιείται επίσης για τις μεταφορές, αλλά ο όγκος είναι σήμερα μικρός. Αυτό μπορεί τώρα να αλλάξει.


Το υδρογόνο διατίθεται σε διάφορα χρώματα Τα τελευταία χρόνια, το υδρογόνο έχει λάβει μεγάλη προσοχή ως φορέας ενέργειας και ως πιθανό καύσιμο σε πλοία και οχήματα. Το ίδιο το υδρογόνο είναι ένα άχρωμο αέριο, οπότε όταν ακούτε για γκρι, μπλε και πράσινο υδρογόνο, αυτό αναφέρεται στον τρόπο παραγωγής του. Σήμερα, σχεδόν το σύνολο του εμπορικά διαθέσιμου υδρογόνου είναι γκρι υδρογόνο, το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο. "Αυτός είναι ο πιο προσιτός τρόπος παραγωγής υδρογόνου, αλλά το υπολειμματικό προϊόν είναι το CO2, οπότε δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε φιλικό προς το κλίμα", αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Ulf Eriksen, αντιπρόεδρος της μονάδας υδρογόνου της Statkraft. "Αν μπορείτε να συνδυάσετε την παραγωγή υδρογόνου με τη δέσμευση και αποθήκευση του CO2, θα έχετε μπλε υδρογόνο. Αυτή η τεχνολογία είναι επί του παρόντος πολύ ακριβή και απαιτεί έργα μεγάλης κλίμακας. Έτσι, τα πρώτα έργα μπλε υδρογόνου είναι πιθανώς τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια μακριά". Το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, θα είναι ο πιο σημαντικός και φθηνότερος τρόπος παραγωγής φιλικού προς το περιβάλλον υδρογόνου στο μέλλον. "Πιθανόν να υπάρξει ανάγκη τόσο για πράσινο όσο και για μπλε υδρογόνο σε μια περίοδο όπου η ζήτηση για καθαρό υδρογόνο αυξάνεται ραγδαία, αλλά σταδιακά το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να πάρει την πρωτοκαθεδρία, παράλληλα με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Με τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συνεχίζουν να μειώνονται, εκτιμούμε ότι το πράσινο υδρογόνο θα είναι σε θέση να νικήσει το ορυκτό υδρογόνο στην τιμή ήδη από το 2030".Φιλικό προς το κλίμα ορυκτό λίπασμα Σε πρότζεκτ στην Νορβηγία αναφέρεται ότι το πράσινο υδρογόνο πρόκειται να παραχθεί στη Herøya, αλλά αντί να χρησιμοποιηθεί άμεσα το υδρογόνο, το σχέδιο είναι να μετατραπεί σε αμμωνία (NH3). Ποιος είναι ο σκοπός αυτού; "Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να παράγουμε πράσινη αμμωνία από πράσινο υδρογόνο", αναφέρει ο Ulf Eriksen. "Πρώτον, μπορεί να αντικαταστήσει τη γκρίζα αμμωνία στη σημερινή παραγωγή λιπασμάτων. Το εργοστάσιο της Yara στη Herøya εκπέμπει 800.000 τόνους CO2 ετησίως, δηλαδή όσο 300.000 επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Η χρήση πράσινης αμμωνίας για λίπασμα είναι επομένως ένα πολύ καλό μέτρο για το κλίμα και μια σημαντική συμβολή στις περικοπές για το κλίμα που πρέπει να κάνει η Νορβηγία ως χώρα μέχρι το 2030".

Αποθήκευση καυσίμων και ενέργειας Η αμμωνία, η οποία αποτελείται από τρία άτομα υδρογόνου και ένα άτομο αζώτου, μπορεί, όπως και το καθαρό υδρογόνο, να χρησιμοποιηθεί τόσο για αποθήκευση ενέργειας όσο και ως καύσιμο σε κυψέλες καυσίμου. Ως καύσιμο, η αμμωνία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. "Η ναυτιλία αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 80% των εκπομπών αυτών προέρχεται από πλοία μεγάλων αποστάσεων. Έχει προταθεί η χρήση καθαρού υδρογόνου ως καυσίμου στα πλοία, αλλά η πρόκληση είναι ότι το υδρογόνο έχει σχετικά χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα σε αέρια μορφή. Αν θέλετε αρκετό καύσιμο για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων σε πλοία, το υδρογόνο πρέπει να διατηρείται σε υγρή μορφή, κάτι που απαιτεί ψύξη στους μείον 253 βαθμούς Κελσίου". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αμμωνία είναι μια καλύτερη επιλογή. "Η αμμωνία γίνεται υγρή ήδη στους μείον 33 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά σημαντικά ευκολότερη την παραγωγή και τη μεταφορά της ως καύσιμο. Η αμμωνία έχει επίσης υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα σε υγρή μορφή από το υδρογόνο. Επιπλέον, η υποδομή για την αμμωνία είναι ήδη έτοιμη και η αμμωνία είναι φθηνότερη στην παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά. Επομένως, είναι δύσκολο να δούμε πώς το υγρό υδρογόνο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την αμμωνία για πλοία μεγάλων αποστάσεων".6 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page