top of page
Αναζήτηση

Πρασινίζοντας τα Χημικά


Η Τεχνολογία των Πράσινων Χημικών και η Αειφορία είναι μια σπουδαία πτυχή σε μια περίοδο του ESG της βιομηχανίας.

Όντας περικυκλωμένοι εξ ολοκλήρου από αυτά, τα χημικά παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή μας. Ωστόσο, όταν σκεφτόμαστε τα χημικά, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι κάτι τοξικό που βλάπτει τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.

Τι μπορεί να γίνει για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και ασφαλέστερα;


Για να κάνουμε τα χημικά πράσινα, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον πυρήνα, δηλαδή εστιάζοντας στους καταλύτες. Οι καταλύτες είναι οι ενεργοποιητές για την παραγωγή χημικών. Χωρίς καταλύτες, τα περισσότερα χημικά δεν μπορούν να παραχθούν. Έτσι, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή χημικών εν γένει, ενώ παράλληλα κάνουν και τα χημικά χωρίς τοξικότητα.


Μπορούμε να βρούμε μια συμβολική διαδικασία όπου επαναφέρει την απόδοση ενός τέτοιου καταλύτη έως και 80-90% ως φρέσκου καταλύτη. Και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στους χρήστες καταλυτών, καθώς υπάρχει χαμηλότερη κατανάλωση πρώτων υλών (για παράδειγμα) για την παραγωγή νέου καταλύτη. Επιπλέον, έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκπομπές CO2 καθώς και στο πραγματικό αποτύπωμα κάθε χρήστη καταλύτη.


Αλλά το ερώτημα είναι εάν αυτή η διαδικασία είναι σχετική με τις βιομηχανίες που κατασκευάζουν ή δημιουργούν ένα προϊόν.



Δεδομένου ότι οι καταλύτες παράγονται σε όλους τους διαφορετικούς χώρους χημικών πεδίων, ο καταλύτης υδροεπεξεργασίας κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της πετροχημικής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Υπάρχουν διάφοροι καταλύτες, όπως καταλύτες με βάση πολύτιμα μέταλλα ή καταλύτες με βάση το νικέλιο, όπου τα μέταλλα δρουν ως ενεργά συστατικά.

Το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να διατηρηθεί καθώς είναι το βασικό στοιχείο του καταλύτη. Μπορεί να διατηρηθεί σε ένα βρόχο για να πάρει πίσω τοξικότητα καθώς και λιγότερο ενεργούς καταλύτες από τους πελάτες. Με απλά λόγια, το πολύτιμο μέταλλο ανακτάται ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά για την παραγωγή ενός φρέσκου καταλύτη και να επιστρέφεται στους πελάτες. Η διαδικασία είναι εφαρμόσιμη στη φαρμακοβιομηχανία καθώς και στη βιομηχανία τροφίμων.

Για παράδειγμα, η σορβιτόλη, που παράγεται από έναν καταλύτη νικελίου, χρησιμοποιείται για να γλυκάνει ποτά όπως η Cola και η Πορτοκαλάδα. Αυτό αντανακλάται στην καθημερινή μας γνωριμία ή κατανάλωση καταλυτών, είτε πρόκειται για πλαστικό εξάρτημα στα iPad ή τα iPhone μας. Οι καταλύτες παίζουν ζωτικό ρόλο εδώ και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά σε όλες τις διαφορετικές εφαρμογές τους.


"Η μετάβαση στη χρήση πιο πράσινων χημικών ουσιών συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα Green Chemicals θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να κάνουμε τον κόσμο πιο βιώσιμο και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παραδώσουμε ένα υπέροχο μέρος για να ζήσουν στα παιδιά μας!" - eVonik

Με την Ευρώπη ως πρωτοπόρο, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αυτό θα φανεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, δεδομένων των αυξανόμενων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Επί του παρόντος, η ανάμειξη απλών γήινων υλικών με καθαρή μη απολιθωμένη ενέργεια δίνει τη δυνατότητα σε βασικές εμπορικές χημικές ουσίες όπως το χλώριο, το υδροχλωρικό οξύ κ.λπ., να παρασκευάζονται χωρίς εκπομπές CO2 ή τοξικά απόβλητα, με χαμηλότερο κόστος από το κανονικό.


Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα χημικά. Πρέπει να τα έχουμε στη θέση τους γιατί παίζουν ζωτικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Επομένως, χρειαζόμαστε έναν υψηλότερο κώδικα ανακύκλωσης καθώς και γενναίες αποφάσεις για το μέλλον μας, τη μετάβαση και αυτήν την αλλαγή.




Source:Evonik-Linkedin

64 Προβολές0 Σχόλια

Kommentare


bottom of page