Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και η πράσινη επιχειρηματικότητα διευρύνουν την έννοια τους σύγχρονου «Επιχειρείν». Πώς όμως, αυτές επηρεάζουν τους νέους επιχειρηματίες και πως βοηθάνε στην ανάπτυξή της ελληνικής οικονομίας σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον;
Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στοχεύει στην επίτευξη κοινωνικών σκοπών μέσω της δημιουργίας κοινωνικής αξίας. Επιδιώκει την επίλυση προβλημάτων όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών υγείας και η ενέργεια, μέσα από καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την εργασιακή ένταξη ατόμων που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή υπηρεσιών στο ευρύ κοινό (κοινωνικές, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης), και το ηθικό εμπόριο.
Μέσα από τις δημιουργίες και τις κατασκευές, προωθούνται αρχές τις κυκλικής οικονομίας και του upcycling. Παράλληλα δημιουργείτε ένα δίκτυο συνεργατών με παρόμοιες αξίες και δράσεις ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Από την άλλη, η Πράσινη Επιχειρηματικότητα ασκείται με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον σε όλα τα στάδια των διαδικασιών της, από την παραγωγή έως την τελική διάθεση του προϊόντος. Τα σημαντικότερα οφέλη από τις πράσινες επιχειρήσεις είναι η διεύρυνση του καταναλωτικού κοινού, η δημιουργία ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και η προσέλκυση εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.
Μετρώντας το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα των προϊόντων , που ακολουθούν τα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να μελετήσουμε το περιβαλλοντικό όφελος, σε μονάδες χρήματος, ώστε να μετρηθεί το αποτύπωμα της Ελληνικής πράσινης επιχειρηματικότητας.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή και οι προκλήσεις παραμένουν για όσους υφίστανται διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου και αναπηρίας. Με την πανδημία η κατάσταση επιδεινώθηκε, οι νέοι άνεργοι αυξήθηκαν και ειδικά οι γυναίκες δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Ακόμη, και σε μέρη όπου η ανεργία των νέων είναι χαμηλή, αυτό συχνά υποκρύπτει κακή ποιότητα εργασίας και χαμηλές αποδοχές. Παράλληλα, η απειλή της κλιματικής αλλαγής, γεννά νέες προκλήσεις που απαιτούν νέα εργαλεία στην φαρέτρα του κάθε επιχειρηματία.
Μια νέα γενιά επιχειρηματιών καταφέρνει να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε αυτές τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, φέρνοντας καινοτόμες ιδέες στην αγορά, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι νέοι πλέον δημιουργούν επιχειρήσεις που δεν στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος, αλλά έχουν και ως κύριο σκοπό τους την δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου.
Πηγή:Epixeiro
Comments