Τα βιοκαύσιμα, το LNG και η μεθανόλη είναι τα πιο βιώσιμα εναλλακτικά καύσιμα για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030, σύμφωνα με πλοιοκτήτες, ναυλωτές και φορείς εκμετάλλευσης σε έρευνα της Lloyd's List.
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τμήματα της βιομηχανίας δεν είναι έτοιμα να επενδύσουν σε εναλλακτικά καύσιμα ή τεχνολογίες που θεωρούνται ανώριμες. Η κανονιστική αβεβαιότητα σχετικά με τις μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργεί επίσης περαιτέρω απροθυμία μεταξύ των εταιρειών να επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίες.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική διαθεσιμότητα σε κλίμακα καυσίμων πλοίων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ήταν το κύριο εμπόδιο που αναστέλει τις επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες, καθώς η ναυτιλία και η βιομηχανία πρέπει να αντικαταστήσουν τα καύσιμα γνωστών καυσίμων με νέα καύσιμα για τη μείωση των εκπομπών.
Περισσότεροι από τους μισούς πλοιοκτήτες, ναυλωτές και χειριστές αναγνώρισαν τα προσαρτήματα και τις επικαλύψεις κύτους ως τα πιο πιθανά μέτρα ενεργειακής απόδοσης που θα χρησιμοποιήσουν για να συμμορφωθούν με τον Δείκτη Έντασης Άνθρακα του ΙΜΟ και τον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης του Υπάρχοντος Πλοίου, που ονομάζεται επίσης CII και EEXI.
Περίπου το 36% των συμμετεχόντων θεώρησε επίσης τα συστήματα λίπανσης αέρα ως μέσο συμμόρφωσης με αυτούς τους νέους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του 2023.
Ο αργός ατμός και η βελτιστοποίηση ταξιδιού είναι μέθοδοι που περισσότερο από το 70% των συμμετεχόντων σκέφτεται να χρησιμοποιήσει για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών.
Οι ειδικοί καλούν τον ΙΜΟ να τροποποιήσει τους κανονισμούς του για την ένταση του άνθρακα και να θέσει υψηλότερους στόχους για την ενίσχυση εναλλακτικών μεθόδων, όπως η αιολική βοήθεια, καθώς και επιχειρησιακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του αργού ατμού.
Αξιωματούχοι του ΙΜΟ δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του κλάδου σχετικά με τους κανόνες CII μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης έως το 2026, καθώς ο κλάδος παροτρύνει την παγκόσμια ρυθμιστική αρχή ναυτιλίας να αλλάξει τις μετρήσεις τις και να παράσχει τις απαραίτητες εξαιρέσεις σε ορισμένα τμήματα.
Τα βιοκαύσιμα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η μεθανόλη ήταν οι τρεις πιο δημοφιλείς επιλογές μεταβατικών καυσίμων μέχρι το 2030 μεταξύ πλοιοκτητών, ναυλωτών και χειριστών, ενώ το υδρογόνο, η πυρηνική ενέργεια και η αμμωνία ήταν στην κορυφή της λίστας με τις πιο βιώσιμες επιλογές καυσίμων για το 2030 και μετά.
Η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας ως κορυφαίας επιλογής εναλλακτικού καυσίμου μετά το 2030 ήταν ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της έρευνας, καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια και η έλλειψη εξοικείωσης θεωρήθηκε ότι περιορίζουν το ενδιαφέρον για τα πυρηνικά ως καύσιμο .
Οι περισσότερες παραγγελίες πλοίων εναλλακτικών καυσίμων έχουν γίνει για πλοία LNG και μεθανόλης διπλού καυσίμου το 2023, σύμφωνα με στοιχεία από τον νηογνώμονα DNV.
Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια πράσινης μεθανόλης εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει σημαντική παραγωγή του καυσίμου. Αυτό αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εμποδίζουν ή καθυστερούν συγκεκριμένες επενδύσεις.
Η μεθανόλη θεωρείται «πράσινη» όταν παράγεται με ηλεκτρόλυση ανανεώσιμης ενέργειας για να γίνει επιλογή μηδενικών εκπομπών, ενώ η μεθανόλη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, όπως φυσικό αέριο και άνθρακας, ονομάζεται «γκρίζα».
Η γκρίζα μεθανόλη δεν παρέχει σημαντικές μειώσεις εκπομπών σε σύγκριση με τα καύσιμα που είναι διαθέσιμα σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του LNG.
Οι παραγωγοί κινητήρων MAN B&W και Wärtsilä στοχεύουν να διαθέσουν στο εμπόριο κινητήρες αμμωνίας τα επόμενα δύο χρόνια. Μια επιτυχημένη εκτόξευση κινητήρων αμμωνίας θα μπορούσε να ξεκινήσει περισσότερες παραγγελίες πλοίων διπλού καυσίμου.
Περισσότερο από το 85% των πλοιοκτητών, ναυλωτών και φορέων εκμετάλλευσης πιστεύουν ότι ο ΙΜΟ πρέπει να είναι υπεύθυνος για έναν μηχανισμό τιμολόγησης άνθρακα, ενώ οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης αυτού του μηχανισμού, με το 36% να προτιμά εισφορά καυσίμων και το 32% να επιλέγει ανώτατο όριο και σύστημα εμπορίας ως το πλέον βιώσιμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συμπεριλάβει τη ναυτιλία στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της από το 2024. Το μπλοκ θα διαθέσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα ειδικά για τη ναυτιλία ως μέρος του Ταμείου Καινοτομίας και του Ταμείου Επενδύσεων για το Κλίμα.
Καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται και οι κοινωνίες αναπτύσσονται, το πρόβλημα της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων γίνεται όλο και πιο οξύ. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, παγκοσμίως, να καταστεί ολόκληρη η οικονομική δραστηριότητα πιο βιώσιμη και λιγότερο σπάταλη. Η μετατροπή του γραμμικού μοντέλου παραγωγής σε κυκλικό είναι η μόνη λύση για τον περιορισμό της χρήσης υλικών πόρων καθώς και της παραγωγής απορριμμάτων χωρίς περιορισμό της διαδικασίας οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η ανάγκη βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η Ερευνητική Κοινότητα οφείλει να προωθήσει την Έρευνα και τα ενδιαφέροντά της προς αυτή την κατεύθυνση, και οι Φορείς Πολιτικής οφείλουν να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους συνεργατικά σχήματα.
Πηγή:Loyds RR
Comments