Η διάσκεψη COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη αποτέλεσε μια κρίσιμη ευκαιρία για τις χώρες να σημειώσουν πρόοδο στα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ο ενεργειακός τομέας είναι υπεύθυνος για περίπου τα τρία τέταρτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αλήθεια, τι πρέπει να συμβεί για να φθάσει ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας στο Καθαρό Μηδέν έως το 2050, για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο και για να διασφαλίσουμε ότι τα κρίσιμα ορυκτά καύσιμα και όχι μόνο δεν θα δημιουργήσουν τροχοπέδη στον ταχύ μετασχηματισμό της ενεργειακής μας υποδομής;
Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για την COP26 πρέπει να θυμούνται ότι η μετάβαση προς την ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα δεν θα πετύχει αν δεν υποστηριχθεί από το κοινό και δεν προσφέρει οφέλη σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Η Παγκόσμια Επιτροπή για τη Μετάβαση Στην καθαρή Ενέργεια Με Επίκεντρο Τον Άνθρωπο, δημοσίευσε 12 βασικές συστάσεις για το πώς οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορούν να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές που δημιουργεί η νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία που αναδύεται.
Παρά την αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι άνιση και μη βιώσιμη. Οι δαπάνες για την καθαρή ενέργεια ανέρχονται στο 3% των σχεδόν 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κινητοποιήσει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του προγράμματος παρακολούθησης της βιώσιμης ανάκαμψης. Αν και το μερίδιο αυτό είναι αυξημένο από περίπου 2% τον Ιούλιο, εξακολουθεί να αφήνει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ανοδική τροχιά, με τη φετινή χρονιά να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην ιστορία. Οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει το ποσό των δαπανών τους για την οικονομική ανάκαμψη που κατευθύνεται σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας κατά 20% τους τελευταίους τρεις μήνες. Όμως, οι δαπάνες είναι εξαιρετικά ανισόρροπες γεωγραφικά - με το μεγαλύτερο μέρος τους να πραγματοποιείται στις προηγμένες οικονομίες και όχι στον αναπτυσσόμενο κόσμο - και εξακολουθούν να υπολείπονται των όσων απαιτούνται για να μειωθούν διαρκώς οι παγκόσμιες εκπομπές CO2.
Ο κόμβος Clean Energy Transitions παρέχει παγκόσμια εικόνα των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων του καθαρού μηδενός.Μόλις εγκαινιάστηκε ένας νέος διαδικτυακός πόρος που συγκεντρώνει βασικούς δείκτες ενέργειας και εκπομπών για να παρέχει μια επισκόπηση της προόδου προς την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο και για μεμονωμένες χώρες.
Ο κόμβος για τις ενεργειακές μεταβάσεις περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμες μετρήσεις σχετικά με τις εκπομπές και την καθαρή ενέργεια από την ολοκληρωμένη σειρά παγκόσμιων ενεργειακών δεδομένων. Ο νέος κόμβος, ο οποίος περιλαμβάνει βασικούς δείκτες που θα ενημερώνονται τακτικά, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες, τους επενδυτές και τους πολίτες να παρακολουθούν τις διεθνείς προσπάθειες για τη μετάβαση προς ένα ενεργειακό μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Οι χώρες της G7 έχουν μια μοναδική ευκαιρία να οδηγήσουν τον κόσμο προς καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια
Τα μέλη της G7 είναι σε θέση να αποσυνδέσουν πλήρως τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035, γεγονός που θα επιταχύνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη υποδομών που απαιτούνται για να οδηγήσουν τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές προς την κατεύθυνση του καθαρού μηδενισμού των εκπομπών έως το 2050.
Μπορεί να μην το αισθάνεστε αυτή τη στιγμή, αλλά η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ έχει μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας
Οι πρόσφατες τιμές φυσικού αερίου που σημείωσαν ρεκόρ έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταδιακή μετακίνησή της προς την κατεύθυνση να επιτρέπεται η διαπραγμάτευση σε πραγματικό χρόνο στην αγορά για τον καθορισμό των τιμών αντί των μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Ενώ η απελευθέρωση σήμαινε μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης στις πρόσφατες αιχμές των τιμών του εισαγόμενου φυσικού αερίου, μείωσε επίσης τους λογαριασμούς φυσικού αερίου της ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το νέο αυτό σχόλιο του αναλυτή του WEO για την ενέργεια Peter Zeniewski. Και η αυξημένη ευελιξία που παρέχει η απελευθέρωση θα είναι απαραίτητη καθώς η ήπειρος μεταβαίνει σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι καθαρότερες αλλά η παραγωγή τους είναι πιο μεταβλητή.
Βασικά διδάγματα για τη σταδιακή κατάργηση των ανθρακικών μονάδων που εκπέμπουν CO2 από τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια. Η επίτευξη του καθαρού μηδενός παγκοσμίως έως το 2050 απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση όλης της αμείωτης παραγωγής με καύση άνθρακα στις προηγμένες οικονομίες έως το 2030 και παγκοσμίως έως το 2040. Μια νέα έκθεση για το θέμα εξετάζει τρία αξιοσημείωτα παραδείγματα προσπαθειών σταδιακής κατάργησης: την καναδική επαρχία Οντάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Με βάση αυτές τις περιπτώσεις, αναπτύχθηκαν έξι βασικές συστάσεις για να διασφαλίστεί η δημόσια υποστήριξη και η ενεργειακή ασφάλεια .
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί καθώς προχωρούμε προς έναν κόσμο με μηδενικό ισοζύγιο, καθώς τομείς που σήμερα βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, όπως οι μεταφορές και η θέρμανση, θα στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια, και καθώς η οικονομική ανάπτυξη αυξάνει την παγκόσμια ζήτηση για τα πάντα, από κλιματιστικά μέχρι σύγχρονες κουζίνες.
Περίπου 120 χώρες έχουν ή αναπτύσσουν κάποιο συνδυασμό ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης ή ενεργειακών ετικετών που μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές, και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές και άλλες πολιτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των συσκευών έχουν συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των μεγάλων συσκευών στο μισό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει τώρα να διευρύνουν την κλίμακα και το πεδίο εφαρμογής αυτών των πολιτικών και να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους.
Οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τον ανασχεδιασμό των συσκευών, τον επανασχεδιασμό της τροφικής αλυσίδας, των προϊόντων και την κυκλικότητα χρήσης Α Υλών στην Βιομηχανία, σε όλα τα επίπεδα.
Comments