Οι εταιρείες πράσινης τεχνολογίας αλλάζουν γρήγορα το ανταγωνιστικό τοπίο.Καθώς η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις, οι φορείς πρέπει να κινηθούν γρήγορα — διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω.
Η βιωσιμότητα έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για τις εταιρείες, καθώς και για τον πλανήτη.Πριν από μια δεκαετία, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήταν απλώς «ευχάριστο» για τους οργανισμούς.Σήμερα, οι ηγέτες αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενη πίεση από υπαλλήλους, πελάτες και επενδυτές να ενεργήσουν αποφασιστικά σε περιβαλλοντικά ζητήματα.Είναι πλέον μια αναγκαιότητα—καθώς και μια γνήσια και τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: πάρα πολλοί φορείς υστερούν, ίσως αγνοώντας την έκρηξη των κλιματικών τεχνολογιών - ή, το πιθανότερο, αδιαφορώντας γι' αυτό. Σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους τομείς, οι αναδυόμενες εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας αλλάζουν το παιχνίδι όσον αφορά το πώς οι οργανισμοί μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν τη βιωσιμότητα. Χρηματοδοτούνται όλο και περισσότερο.
'Δεν χρειάζεται να φτιάξεις μικρά πράγματα με μικρό τρόπο – πρέπει να σκεφτείς να φτιάξεις κάτι τεράστιο'.
Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι καθιερωμένες εταιρείες;
Μπορούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό που μπορεί να τους κάνει διαφορετικούς, να θέσουν τα θεμέλια για την ανάληψη δράσης και να δώσουν προτεραιότητα σε :
ορίστε ένα τολμηρό όραμα βιωσιμότητας που ξεχωρίζει διπλασιάζει το ταλέντο και τον πολιτισμό ευθυγραμμίζει το μοντέλο λειτουργίας με μια τολμηρή πειραματική νοοτροπία ακολουθήστε μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τα επιχειρηματικά κεφάλαια, γνωρίζοντας ότι η εμπορευματοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη .
Τρεις περιοχές βιωσιμότητας
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα, αλλά μέχρι πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, ότι η βιωσιμότητα ήταν ένα εξειδικευμένο ζήτημα για πολλούς οργανισμούς. Η ανησυχία για το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο κλίμα -και την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις εκπομπές- είχε αποκτήσει ορμή και επείγουσα ανάγκη εδώ και δεκαετίες, αλλά το 2011, μόλις το 20 τοις εκατό των εταιρειών του S&P 500 δημοσίευσαν εκθέσεις βιωσιμότητας ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR). Και ενώ αυτές οι εκθέσεις ανταποκρίθηκαν στα λόγια της βιωσιμότητας, η απτή δράση ήταν σπάνια.
Τότε το κύμα επιταχύνθηκε. Οι μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που προέκυψαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 εφαρμόστηκαν από το 2008 έως το 2012 για επιλεγμένες χώρες και το 2011 τέθηκαν οι βάσεις για αυτό που θα γινόταν η σαρωτική Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015. Η ταχεία αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των επενδυτών, σε συνδυασμό με την εμφάνιση πολιτικών που οδηγούν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, πυροδότησε άμεση δράση: έως το 2013, ο αριθμός των εταιρειών του S&P 500 που δημοσιεύουν έκθεση βιωσιμότητας ή ΕΚΕ υπερτριπλασιάστηκε στο 72%. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η βιωσιμότητα έχει αναδειχθεί ως παράγοντας κρίσιμης αξίας. Καθώς έγινε φανερό ότι οι υπάρχουσες προσπάθειες μπορεί να μην επαρκούν για να περιορίσουν τις αυξήσεις της θερμοκρασίας, οι επιχειρήσεις άρχισαν να αναγνωρίζουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Οι οργανισμοί άρχισαν να υιοθετούν και να προωθούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και μέτρα διακυβέρνησης (ESG) και μόνο από το 2020 έως το 2021, ο αριθμός των εταιρειών που δεσμεύονται για στόχους βιωσιμότητας που βασίζονται στην επιστήμη τριπλασιάστηκε. Τέλος, άρχισαν να εμφανίζονται εταιρικοί νεοεισερχόμενοι που προάγουν τη βιωσιμότητα ως στρατηγικό μοχλό για τη δημιουργία αξίας και αρχίσαμε να βλέπουμε την άνοδο των «μονόκερων του κλίματος».
Αυτό οδηγεί στο σήμερα.Εάν η πρώτη εποχή θεωρούσε τη βιωσιμότητα ως ιδεαλιστικό τομέα και η δεύτερη εποχή την θεωρούσε ως κινητήριο μοχλό αξίας, αυτή η τρίτη εποχή θεωρεί τη βιωσιμότητα με τεχνολογία όχι μόνο ως επιχειρηματική ευκαιρία αλλά και ως αναγκαιότητα.Ακριβώς όπως η εμφάνιση του κλάδου της τεχνολογίας προκάλεσε τους κατεστημένους φορείς να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα —ή να τα ξανασκεφτούν οι διαταράκτες για λογαριασμό τους— η άνοδος νέων εταιρειών που καθοδηγούνται από τη βαθιά τεχνολογία αποτελεί σημαντική απειλή για κατεστημένους φορείς που καθυστερούν πολύ να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στοεταιρικό DNA.
Τα καλά νέα για τους κατεστημένους φορείς είναι ότι η πιο σχετική τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης — ή ακόμη και μη αποδεδειγμένη.Τα κακά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι εταιρείες αρχίζουν να αξιοποιούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες των κλιματικών τεχνολογιών βασιζόμενοι σε πέντε δομικά στοιχεία.
1. Η Μοναδικότητα οδηγείται από σκοπό και πάθος .
Η Climeworks, η ελβετική εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία για την άμεση και μόνιμη δέσμευση CO2 από τον αέρα, ξεκίνησε το 2009 με «μια μικρή εργαστηριακή συσκευή και λίγο πείσμα», μας είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής Jan Wurzbacher. «Αλλά θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που έχει πραγματικά επιρροή - η οποία κάνει κάτι μεγάλο - και η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, θέματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα. Θέλαμε πραγματικά να ακολουθήσουμε τον δύσκολο και τον μακρύ δρόμο και να χτίσουμε και να εισέλθουμε σε μια νέα βιομηχανία τα επόμενα 30 χρόνια». Αυτή η βαθιά αίσθηση του σκοπού είναι κοινή σε ανατρεπτικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των κλιματικών τεχνολογιών. Για πολλούς, αυτή η πεποίθηση βοηθά νωρίς, όταν η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και η τεχνολογία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επιμείνει πολύ αφότου αυτές οι ανησυχίες έχουν ξεθωριάσει.
2. Βαθιά τεχνολογική κατανόηση με τολμηρή μελλοντική φιλοδοξία
Η επιτυχία σε οποιονδήποτε κλάδο απαιτεί βαθιά γνώση, το να είσαι διαταράκτης απαιτεί βαθιά γνώση που ενισχύεται από τη δημιουργική σκέψη και το να είσαι start-up στον χώρο του κλίματος απαιτεί όχι μόνο γνώση και δημιουργικότητα αλλά και βαθιά τεχνολογική κατανόηση. Από ορισμένες απόψεις, οι εταιρείες γνωρίζουν τους κανόνες και μετά τους παραβιάζουν. «Εστιάσαμε στην παραγωγή αιθανόλης στην πρώτη περίπτωση - τίποτα φανταχτερό, τίποτα πρωτοποριακό - αλλά με μια πολύ, πολύ νέα διαδικασία», αναφέρει σε συνέντευξη του ο Sean Simpson, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της LanzaTech. Η LanzaTech έχει αναπτύξει τη διαδικασία παραγωγής χημικών και καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων καυσίμων για την αεροπορία.
3. Εγκάρσια τεχνολογία
Λίγοι εργάζονται μόνοι τους ενώ προσπαθούν να λύσουν ανεξάρτητα φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα. Η TAE Technologies, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με την Google AI, χρησιμοποιώντας τη βελτιστοποίηση μηχανών και την επιστήμη δεδομένων για να επιτύχει τους κύριους στόχους για την πλατφόρμα σύντηξης. Η LanzaTech έχει παντρέψει τη συνθετική βιολογία με τη βιοπληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τη μηχανική μάθηση με τη μηχανική. Και η Carbon Engineering, η οποία, όπως και η Climeworks, επικεντρώνεται στην εμπορευματοποίηση της άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC) του CO2, συνδύασε την τεχνολογία DAC με την παραγωγή υδρογόνου για την παροχή σχεδόν ουδέτερων σε άνθρακα συνθετικά καύσιμα - και έχει συνεργαστεί με τη LanzaTech.
Η έλξη σε συμπληρωματικές τεχνολογίες και η συνεργασία με εταιρείες που καλύπτουν κενά σε εξειδικευμένες γνώσεις είναι χαρακτηριστικό των start-ups σε αυτόν τον χώρο. Ενώ οι εταιρείες είναι άκρως ανταγωνιστικές, υπάρχει η αίσθηση ότι επιδιώκουν από κοινού να τοποθετήσουν μεγάλα, τολμηρά στοιχήματα – με γνώμονα έναν κοινό σκοπό βιωσιμότητας.
«Πρέπει να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ διαφορετικών κλάδων»
4. Ισχυρή ενδυνάμωση και ανάληψη κινδύνων.
Μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι ότι οι μεγαλύτεροι, παραδοσιακοί οργανισμοί αγωνίζονται να ενδυναμώσουν την τεχνολογία που προκαλεί αναστάτωση, επειδή οι οργανώσεις τους, από προεπιλογή, αποστρέφονται τον κίνδυνο. Ο Binderbauer σημειώνει ότι οι ακαδημαϊκοί προτιμούν επίσης καταστάσεις με μικρότερο κίνδυνο. «Θέλουν προβλεψιμότητα»,
«Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας είναι στην πραγματικότητα ο εφησυχασμός και η μη αντιμετώπιση του καθαρού μηδενός».
5. Τεστ-δοκίμασε νοοτροπία με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Έχετε το όραμα για το πού θέλετε να πάτε: να βρείτε μια λύση για την παραγωγή ενέργειας που είναι εντελώς απαλλαγμένη από άνθρακα. Χρειάστηκε μια δεκαετία για να εξελιχθεί η TAE Technologies από την εκτέλεση επιτραπέζιων πειραμάτων στην κατασκευή κάτι σε κλίμακα, δουλεύοντας συνεχώς για να πείσει τους επενδυτές για τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας και της προσέγγισής της (σήμερα, η εταιρεία κατέχει περισσότερες από 1.400 πατέντες). Η ανάπτυξη χρειάστηκε επίσης χρόνια για την Climeworks, με τους μηχανικούς να προβλέπουν ότι το έργο θα ήταν πολύ δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο - ο σκεπτικισμός αναχετίστηκε με «επίμονη αισιοδοξία».
Χτίσιμο Πράσινων επιχειρήσεων:
Πώς μπορούν να ανταποκριθούν οι Επιχειρηματίες;
Κοιτάζοντας την ιστορία πολλών εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας μπορεί να προκληθεί ένα προφανές ερώτημα: Τι είναι διαφορετικό τώρα;
Η απάντηση είναι σχεδόν τα πάντα. Όχι μόνο η τεχνολογία προχωρά όλο και περισσότερο, αλλά τρεις άλλοι σημαντικοί παράγοντες έχουν αλλάξει το ανταγωνιστικό τοπίο. Πρώτον, η τιμή του άνθρακα αυξάνεται ενώ το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται, καθιστώντας τις λύσεις βιώσιμης ενέργειας όλο και πιο ανταγωνιστικές (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φθηνότερες από την παραδοσιακή ενέργεια). Δεύτερον, η δημόσια πίεση για λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής απαιτεί πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς από τις εταιρείες - επειδή οι πράξεις μιλούν πολύ πιο δυνατά από τα λόγια. Και ο τρίτος παράγοντας καθοδηγείται από τους δύο πρώτους: κεφάλαια εισρέουν στον χώρο της βιωσιμότητας. Αυτός είναι ο λόγος που οι υφιστάμενοι φορείς βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής. Οι περισσότερες έχουν μείνει πίσω από τις νέες εταιρείες στον αγώνα για τη δημιουργία αξίας μέσω τεχνολογίας. Ενθαρρύνονται να δράσουν τώρα ή κινδυνεύουν να μείνουν πίσω ενώ άλλοι χτίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κατέχουν το μέλλον.
Αλλά από πού πρέπει να ξεκινήσουν;
Το μοντέλο καταλύτη οικοδόμησης πράσινων επιχειρήσεων συνιστά την εφαρμογή μιας προσέγγισης τριών βημάτων που μπορεί να προσαρμοστεί στις περιστάσεις κάθε εταιρείας.
1. Προετοιμασία
2. Ρύθμιση: Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον
3. Ανάπτυξη: Ριζοσταστικοποιήστε την προσέγγιση επενδύσεων και εταιρικής σχέσης
Οι παλαιές Επιχειρήσεις έχουν εγγενή πλεονεκτήματα που οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις απλώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.Αλλά δεν είναι εύκολο να διαταραχθεί ενεργά ένα επιτυχημένο υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο.
Πηγή: Building a green business: Lessons from sustainability start-ups -McKinsey Sustainability
コメント