top of page
Search

Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα προϊόν 'Habit'


Η δημιουργία ενός προϊόντος είναι δύσκολη.

Η δημιουργία ενός προϊόντος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι είναι πιο δύσκολη.

Η δημιουργία ενός προϊόντος που χρησιμοποιούν τακτικά οι άνθρωποι είναι το πιο δύσκολο πράγμα από όλα.


Ο σχηματισμός συνήθειας είναι το ιερό δισκοπότηρο του κόσμου των προϊόντων. Εάν μπορείτε να κάνετε κάποιον να χρησιμοποιεί το προϊόν σας καθημερινά ή εβδομαδιαία, έχετε κερδίσει το παιχνίδι. Έχετε δημιουργήσει κάτι που έχει πραγματική αξία. Εάν είστε startup, αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να συγκεντρώσετε περισσότερα χρήματα και να μετατρέψετε αυτή τη δέσμευση σε έσοδα. Η δέσμευση είναι το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης επιχείρησης, ανεξάρτητα από το στάδιο. Εάν δεν ασχοληθεί κανείς, έχετε πρόβλημα.


Εάν έχετε πολλές δεσμεύσεις, τα χρήματα θα ακολουθήσουν. Απλώς κοιτάξτε το Facebook, την Amazon, την Apple, τη Google κ.λπ. Όλες αυτές οι εταιρείες δημιούργησαν προϊόντα που διαμορφώνουν συνήθειες και οδηγούν στις λίστες με τις πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου. Για να δημιουργήσετε κάτι που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και αγαπούν, βοηθάει να κατανοήσετε λίγο την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά.


Για το σκοπό αυτό, έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία, πλαίσια και άρθρα όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία ισχυρίζονται ότι δίνουν στους ανθρώπους τα μυστικά των προϊόντων που δημιουργούν συνήθεια. Δυστυχώς, μια σημαντική πλειονότητα αυτών των υλικών είναι παραπλανητικά ή λανθασμένα. Σπρώχνουν τους ανθρώπους προς τη λάθος κατεύθυνση και τους κάνουν να κατασκευάζουν κακά προϊόντα.


Παρακάτω είναι τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα προϊόν που σχηματίζει συνήθεια.


Λάθος 1: Δεν επικεντρώνονται στο πρόβλημα. Οι συνήθειες είναι, απλά, λύσεις σε επαναλαμβανόμενα προβλήματα. Οι συνήθειες έχουν να κάνουν με προβλήματα. Εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα προϊόν που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά (και αγαπούν), πρέπει να επιλέξετε ένα πρόβλημα που τους έχει νόημα. Πάρα πολλές εταιρείες βυθίζονται κατευθείαν στη δημιουργία ενός προβλήματος που βασίζεται σε μια προαίσθηση ή μια ιδιοτροπία, χωρίς να ξοδεύουν χρόνο για να κάνουν πραγματικά ολοκληρωμένη έρευνα χρήστη και αγοράς. Εάν δεν έχετε δημιουργήσει το προϊόν σας γύρω από ένα ουσιαστικό πρόβλημα, καμία εργασία σχεδίασης, UX ή μάρκετινγκ δεν θα μπορέσει να το κάνει να διαμορφωθεί συνήθεια.


Λάθος 2: Δεν επικεντρώνονται στην αγορά. Τα προβλήματα αφορούν συγκεκριμένα τις ομάδες χρηστών. Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένα καθολικά προβλήματα, αλλά τα περισσότερα προβλήματα αφορούν συγκεκριμένα την αγορά-στόχο. Για παράδειγμα, όταν μόλις αποφοίτησα από το κολέγιο, ένα από τα πιο πιεστικά μου προβλήματα ήταν να βρω μια δουλειά που θα μπορούσε να υποστηρίξει τον επιθυμητό τρόπο ζωής μου. Αυτό έπαψε να είναι πρόβλημα όταν έφτασα στα 20 μου και είχα αναπτύξει ένα ισχυρό σύνολο δεξιοτήτων. Σε εκείνο το σημείο, το να καταλάβω αν δούλευα ή όχι πάνω σε κάτι για το οποίο είχα πραγματικά πάθος έγινε περισσότερο επίκεντρο. Τα προβλήματά μας εξαρτώνται από τις συνθήκες της ζωής μας, τις αξίες μας κ.λπ. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μην αφιερώνετε μόνο χρόνο στην έρευνα του προβλήματος που θέλετε να λύσετε, αλλά και να αφιερώνετε χρόνο για να συνδεθείτε και να ερευνήσετε την αγορά-στόχο που προσπαθείτε να επηρεάσετε.


Λάθος 3: Δεν διαφοροποιούν τις συνήθειες και τις ρουτίνες. Οι συνήθειες υποτίθεται ότι είναι αυτόματες και δεν απαιτούν πολλή (αν υπάρχει) συνειδητή προσοχή. Θα λέγατε ότι το γράψιμο, η ανάγνωση, η προπόνηση ή οποιαδήποτε άλλη από τις πιο επιθυμητές συνήθειες αυτοβελτίωσης ταιριάζουν σε αυτόν τον ορισμό; Δεν το κάνουν. Όλα απαιτούν συνειδητή προσοχή και αυτοπειθαρχία. Δεν θεωρούνται δωρεάν δραστηριότητες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Είναι ρουτίνες, όχι συνήθειες. Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες για το πώς πρέπει να προσεγγίσει κανείς τη διαδικασία Σχεδιασμού Συμπεριφοράς, αλλά δεν αναφέρεται πραγματικά στους περισσότερους πόρους σχηματισμού συνήθειας. Οι ρουτίνες και οι συνήθειες είναι διαφορετικές. Οι αποφάσεις σχεδιασμού και στρατηγικής πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτή τη διαφορά.


Λάθος 4: Επικεντρώνονται σε προγράμματα επιβράβευσης. Πριν από επτά ή οκτώ χρόνια, οι άνθρωποι ανακάλυψαν ξαφνικά τον συμπεριφορισμό και έμαθαν ότι οι μεταβλητές ανταμοιβές φαίνεται να είναι περισσότερο συνήθεια παρά οι συνεχείς ανταμοιβές. Αυτή η έρευνα βασίστηκε σε δεκαετίες έρευνας σε ζώα (ιδίως σε αρουραίους και περιστέρια). Ενώ εμείς οι άνθρωποι μοιραζόμαστε πολλά κοινά με τα ζώα, δεν λειτουργούμε με τους ίδιους κανόνες. Επίσης, όπως έμαθαν αργότερα οι εκπαιδευτές ζώων, είναι συνήθως καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα συνεχούς ανταμοιβής και στη συνέχεια να μεταβείτε αργότερα σε ένα πρόγραμμα μεταβλητής ανταμοιβής μόλις μάθετε τη συμπεριφορά. Με άλλα λόγια: οι συνεχείς ανταμοιβές είναι καλύτερες για την εκμάθηση συμπεριφοράς, οι μεταβλητές ανταμοιβές είναι καλύτερες για τη συνέχιση της συμπεριφοράς. Αλλά αν προσπαθήσετε να δημιουργήσετε το προϊόν σας γύρω από μια μεταβλητή ανταμοιβή, στις περισσότερες περιπτώσεις θα δημιουργήσετε απλώς ένα κακό προϊόν που δεν θα κρατήσει καν τους ανθρώπους στην πρώτη θέση. Η αξιοπιστία είναι το κλειδί για τη δημιουργία συνήθειας στον κόσμο των ψηφιακών προϊόντων. Αξιόπιστη επίλυση προβλημάτων (ειδικά στα αρχικά στάδια). Όχι μεταβλητότητα.


Λάθος 5: Δεν βελτιστοποιούν σωστά την επιλεγμένη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν τέσσερις βασικές μεταβλητές που καθορίζουν εάν μια συμπεριφορά θα γίνει συνήθεια ή όχι. Εάν ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας στην απλότητα/απλούστευση, όπως κάνουν οι περισσότεροι εφαρμοσμένοι επιστήμονες συμπεριφοράς, βελτιστοποιείτε μόνο το ¼ της εικόνας. Πρέπει επίσης να εστιάσετε στη διεγερσιμότητα, την ευχαρίστηση και την αποτελεσματικότητα.


Μαζί, αυτά αποτελούν τα 4Ε των Συμπεριφορών Διαμόρφωσης Συνήθειας.




0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page