Μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να ικανοποιήσει τις περισσότερες από τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου και να σχηματίσει ένα ανεξάρτητο ενεργειακό σύστημα. Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί από και να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια με σχετικά υψηλές αποδόσεις και παράλληλα μπορεί να αποθηκευτεί σε αέρια, υγρή μορφή ή με τη μορφή υδριδίων μετάλλων.
Το ενδιαφέρον, τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, λόγω του πιεστικού αιτήματος για ενεργειακή αυτονομία αλλά και σε ελληνικό επίπεδο, είναι μεγάλο. Η χώρα μας μάλιστα μπορεί να γίνει εκ των πρωταγωνιστών.
Οι δυνατότητες που προσφέρει το υδρογόνο
Το υδρογόνο δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση. Παράγεται μόνο από άλλες πηγές ενέργειας και για αυτό αποτελεί φορέα ενέργειας. Είναι επίσης ένα καύσιμο καθαρής χρήσης και όταν συνδυάζεται με οξυγόνο σε μια κυψέλη καυσίμου, το υδρογόνο παράγει ηλεκτρική ενέργεια με μόνο νερό ως υποπροϊόν. Το υδρογόνο επομένως μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσω της ενίσχυσης της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Το υδρογόνο μπορεί να αποθηκεύσει την πλεονάζουσα ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και να την αποδώσει αργότερα στο ηλεκτρικό σύστημα όταν αυτό θα την χρειάζεται ως μία σταθερή μονάδα βάσης. Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνάρτηση με τη περαιτέρω διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης και της χώρας μας. Τα παραπάνω αποτελούν επίσης καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και του RePowerEU.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόσφατο σχέδιο RePowerEU προβλέπει σειρά μέτρων για την γρήγορη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με παράλληλη αύξηση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος. Το σχέδιο βασίζεται σε διαφορετικές δράσεις μεταξύ των οποίων και η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, βραχυπρόθεσμα μέσω εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα και στο άμεσο μέλλον μέσω ανανεώσιμου υδρογόνου.
Τα επόμενα χρόνια θα δούμε μία σημαντική εισχώρηση των τεχνολογικών υδρογόνου σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας όπως είναι η αποθήκευση και παραγωγή ενέργειας, η χρήση του στην χημική βιομηχανία αλλά και στις μεταφορές. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του υδρογόνου είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε μεγάλες ποσότητες ως αέριο υπό πίεση σε αγωγούς ή σε υγρή μορφή με πλοία, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και σε συνθετικά καύσιμα (π.χ. μεθάνιο, μεθανόλη, αμμωνία) για να τροφοδοτήσει την χημική βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα σπίτια.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας ως καύσιμο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φορτηγά, πλοία και αεροπλάνα κυψελών καυσίμου. Το υδρογόνο μπορεί να επιτρέψει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συνεισφέρουν περισσότερο και πιο γρήγορα στην βελτίωση του περιβάλλοντος και στην κλιματική ουδετερότητα.
Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή μετάβαση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούσε εδώ και χρόνια για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και ενεργειακή αυτονομία, ωστόσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε καταλύτη για τις εξελίξεις.
“Αν γίνουν τώρα τα σωστά βήματα, η Ελλάδα θα γίνει αναμφίβολα ένας από τους βασικούς παράγοντες υδρογόνου στην Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία για παράδειγμα έχει ήδη χαρακτηρίσει τη χώρα μας στρατηγικό εταίρο για την εισαγωγή πράσινου υδρογόνου. Σταδιακά και άλλες χώρες θα εισέλθουν στην αγορά και στην οικονομία υδρογόνου, η ανάπτυξη της οποίας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Ελλάδα πρέπει να συμβαδίζει με τη ραγδαία ανάπτυξη των νέων δεδομένων. Η ελληνική στρατηγική για το υδρογόνο είναι επιβεβλημένη και πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα νέα αυτά δεδομένα. Η Ευρώπη βασίζεται στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να την υποστηρίξει δυναμικά, δίνοντας στη χώρα μας μια μοναδική ευκαιρία”, λέει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης HydrogenEurope).
Οι ευρωπαϊκοί στόχοι που έχουν τεθεί για το υδρογόνο είναι αρκετά φιλόδοξοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και αρκετά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν τοποθετήσει το υδρογόνο πολύ ψηλά στην ατζέντα τους.
“Με βάση το REPowerEU, η ΕΕ θα στοχεύει στην προμήθεια είκοσι εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030 – 10 Mt παραγωγής στην Ευρώπη και 10 Mt εισαγωγής. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας του υδρογόνου και θα καταστήσει το καύσιμο αυτό βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου επειδή, όπως ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι το υδρογόνο πρέπει από ένα τμήμα της αγοράς που κατέχει σήμερα να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά. Στόχος λοιπόν της Τράπεζας είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας και Ανάκαμψης”.
Λόγω της θέσης της χώρας, θα μπορούσε να εξελιχτεί σε ενεργειακό κόμβο για την εισαγωγή πράσινου υδρογόνου από χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Μέση Ανατολή.
Comentários